Do you speak Gel? Εγχειρίδιο για το τζελ χτισίματος

03.04.18
Do you speak Gel? Εγχειρίδιο για το τζελ χτισίματος
 
 
 
 
 
Τι είναι το τζελ;
 

 

Η λέξη «τζελ» από μόνη της προκαλέι μπέρδεμα- καθώς αρχικά περιέγραφε τη φυσική κατάσταση του προϊόντος , με το πέρας του χρόνου έχει γίνει μία γενική ονομασία μιας ολόκληρης κατηγορίας προϊόντων νυχιών. 

Στην παγματικότητα τα τζελ θα μπορούσαν να καταταγούν στις ρητίνες, την ευρεία κατηγορία των ρευστών υγρών που μπορούν να σκληρύνουν σε μια υαλώδη κατάσταση.

Ενώ τα ακρυλικά νύχια είναι μια διαδικασία δύο συστατικών στο οποίο η ακρυλική σκόνη είναι ήδη 100% πολυμερισμένη, το τζελ είναι ένα ομογενοποιημένο προϊόν στο οποίο μονομερή και ολιγομερή στοιχεία (μονομερείς ίνες) παραμένουν σε μια ημι-σκληρημένη  κατασταση ακριβώς γιατι δεν εχει πολυμεριστεί. 

Κατά κάποιον τρόπο -χημικά μιλώντας-το τζελ είναι ένα προαναμεμειγμένο ακρυλικό.

 

Γιατι καίει το τζελ;

Κατά τη διάρκεια του πολυμερισμού, όλα τα προϊόντα ενίσχυσης και χτισιματος των νυχιών απελευθερώνουν μικρές δόσεις θερμότητας καθώς πολυμερίζονται.

Υπό κανονικές συνθήκες η θερμότητα αυτή απελευθερώνεται σταδιακά χωρίς να είναι ενοχλητική, ωστόσο κάποιες φορες η χημική αντίδραση τρελαινεται και υπάρχει μια έντονη αίσθηση μεταξύ καύσου και πόνου που κάνει αβάσταχτη την παραμονή στη λάμπα.

Γιατί γινεται αυτο;

Γιατι όταν το προϊόν είναι σχεδιασμένο να σκληραίνει γρήγορα (διάφανα υλικά) ή εχει πολύ υψηλό ιξώδες (πυκνή υφή) τα μόριά του κινούνται σε ταχύτατους ρυθμούς και η θερμοκρασία αυξάνει. Τα πράγματα επιδεινώνονται αν το νύχι είναι υπερβολικά λιμαρισμένο και γενικώς ταλαιπωρημένο.

 

Πως μπορούμε να αποφύγουμε Αυτη την ενοχλητική κατασταση;

 

-Φροντίζουμε να διατηρούμε το φυσικό νύχι υγιές κι εκπαιδεύουμε την πελάτισσά μας να κάνει το ίδιο.

Δεν εχει κανένα νόημα να γινεται καλή εργασία στο σαλόνι ομορφιάς και τα ξεριζώνονται τα νύχια με τα δόντια έξω από αυτό. 

Οι υπερβολικά αραιές συντηρήσεις επίσης εγκυμονούν κινδύνους, μιας και η αφαίρεση των (σιγουρα αυξημένων) φουσκωμένων μετα από πέντε ή έξι εβδομάδες θα κάνουν την πελάτισσα να πονέσει από το λιμαρισμα ακόμη.

-Χαμηλώνουμε τα watt στη λάμπα μας ετσι ώστε να μη γίνει αστραπιαία η φωτοσκλήρυνση 

-πολυμεριζουμε με διαλείμματα: αφήνουμε κάθε νύχι 5’’ εναλλάξ και στο τέλος πολυμεριζουμε κάθε χέρι στη φουλ απόδοση της λάμπας ένα ολόκληρο λεπτό.

Μετά απο κάθε μονιμη εργασία ζηταμε απο την πελάτισσά μας να χρησιμοποιεί γαντια για τις οικιακές εργασίες, να χρησιμοποιεί λαδάκι επωνυχίων και να μη χρησιμοποιεί τα νύχια της ως εργαλεία.

 

 

 

*εκτιμήσεις και υπολογισμοί εχουν γίνει σε συνθήκες πολυμερισμου σε λάμπα τεχνολογίας led/uv 48watt 

 

Πότε κυκλοφόρησε για πρωτη φορά το τζελ νυχιών;

Λιγο μετά το 1980 εμφανίστηκε στην Αμερική το πρωτο χτιστό τζελ νυχι αλλά η επιτυχία του ηταν περιορισμένη. Την εποχή εκείνη οι κατασκευαστές λαμπτήρων τζελ και οι κατασκευαστές τζελ δεν ένωναν τις δυνάμεις τους μη αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της σύμπνοιας μεταξύ έντασης φωτος και φωτοσκληρυνσης. Το αποτέλεσμα ηταν τεχνίτες και πελάτες να αντιληφθούν ότι χρησιμοποιώντας τη λαθος λάμπα ή εφαρμοζοντας υπερβολική ποσότητα προϊόντος οι πελάτες υπέφεραν από κάψιμο . Επιπλέον, η εκπαίδευση κάνω στο θέμα ηταν εξαιρετικά περιορισμένη αφήνοντας στο σκοτάδι τεχνίτες σχετικά με το προϊόν, και τα diy (=φτιατξτο-μονος-σου) προϊόντα για ερασιτεχνική χρήση που λανσαρίστηκαν εκείνη την εποχή σπήλευσαν τη φήμη των επαγγελματικών, μιας και η κοινή γνώμη τα συνέδεσε αυτομάτως. 

Ως το τέλος της ντισκο δεκαετίας (‘80) πολλοί κατασκευαστές είχαν αποσύρει τα τζελ τους από τα ράφια των καταστημάτων.

Ως το τέλος της δεκαετίας του ‘90, τα τζελ έκαναν και παλι την εμφάνιση τους στην αγορά με πολύ πιο προηγμένες φόρμουλες σύνθεσης και λάμπες που συνεργάζονται υπό προϋποθέσεις ακρίβειας φωτοκύματος.

 Αυτές οι νέες συνθέσεις επίσης έδιναν περισσότερα από άποψη καθαρότητας και αντοχής.

Μέχρι το 2010 6/10 σαλόνια είχαν υπηρεσίες τζελ στο μενού τους, ενώ εξειδικευμένα όπως 3-D gels, soak-off gels, and polish-gels.

 

Εγω δεν κάνω χτιστά γιατι καταστρέφουν τα νύχια

 

Περι ορέξεως ουδείς λόγος αλλα ας εχουμε υπ´όψιν ότι μόνο ο ανθρωπος μπορει να κάνει κακό και  όχι το τζελ.

Στην πραγματικότητα κανένα προϊόν δεν μπορει να κάνει κακό. Το σωστά εφαρμοσμένο , συντηρημένο και αν χρειαστεί αφαίρεση σωστά αφαίρεμενο προϊόν  μπορεί όχι μονο να μη βλάψει, αλλά να ωφελήσει το φυσικό νύχι δημιουργωντας μια ασπίδα προστασίας.

 

Επίσης δεν κάνω γιατι είμαι έγκυος

Όπως όλα τα εγκεκριμένα με πιστοποιητικά ποιότητας προϊόντα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, έτσι και το τζελ μπορει να εφαρμοστεί και σε εγκύους με ασφάλεια. Ο λόγος είναι ότι  δεν μπορει να βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο το έμβρυο εφ´όσον το νύχι είναι έκκριμα και δεν απορροφά τίποτε προς το εσωτερικό του οργανισμού.

 

Παντως η μανικιουρίστα μου λεει ότι μονο το τζελ είναι καλό ενώ το ακρυλικό καρκινογόνο. 

 

Αυτό θα ήταν στα αλήθεια παράξενο μιας και ακρυλικό και τζελ ανήκουν στην ίδια οικογένεια μονομερών ενώσεων, και αυτο σημαίνει ότι αν δεχτούμε ότι το ένα είναι βλαβερό τότε αναγκαστικά είναι και το άλλο.

Το ακρυλικό  δεν είναι καρκινογόνο απλά έχει μια πολύ έντονη χημική μυρωδιά από το κάνει αφιλόξενο για χώρους που μπαίνουν πελάτες όλων των τύπων. Επίσης το σπάσιμο που κάνει λόγω σκληρότητας (είναι σκληρό σαν δόντι ενώ το τζελ μοιαζει περισσότερο με πλέξιγκλας) είναι πολλές φορές επιζήμιο για την φυσική πλάκα του νυχιού. Επίσης λόγω της σκληρότητάς του μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο ή και περισσότερο κόπο για να λιμάριστεί τη στιγμή που το τζελ είναι άοσμο και άρα πιο φιλικό σε ένα  κατάστημα που μπαίνουν άνθρωποι μη εξοικειωμένοι με μια βαριά χημική μυρωδιά αν σπάσει δεν τραυματίζεται η φυσική πλάκα του νυχιού και το λιμαρισμα είναι πολύ εύκολο και γρήγορο.