Φωτογραφίες Νυχιών: Καν' το σαν Επαγγελματίας

28.11.16
Φωτογραφίες Νυχιών: Καν' το σαν Επαγγελματίας
 
Συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες
Με αφορμή τον καταιγισμό ονυχοφωτογραφιών θεώρησα σκόπιμο να ειπωθούν κάποια πράγματα
Όταν πριν από κάποια χρόνια με έπιασε η κρίση (της κάθε ηλικίας) σχετικά με τον προορισμό μου στο μάταιο τούτο κόσμο, στο επαγγελματικό κομμάτι αναρρωτήθηκα με τρόμο τι θα απογίνει το έργο της (επαγγελματικής) ζωής μου μετά από μένα. Οι αρχιτέκτονες έχουν τα γλυπτά τους, οι μουσικοί τα κομμάτια τους, εγω θα ειναι σαν να μην υπήρξα.
Έλεγα.
"-Μα έχεις τις φωτογραφίες σου Μαριάνθη!" είπε μια φωνούλα από απέναντι (ήταν το ραντεβού μου) και κάπως αρχισε να οξυγονώνεται ο εκγέφαλος ξανά. Προς στήρηξη ομοιοπαθούντων συναδέλφων, και μη, παραθέτω τα ακόλουθα.
Scripta Manent.
Ακριβώς επειδή τα γραπτά μένουν, κι ακριβώς επειδή μπορεί μία φωτογραφία να είναι η μοναδική σου ευκαιρία να γοητεύσεις κάποιον με τη δουλειά σου, βάλε τα δυνατά σου και στόχευε τα βέλτιστα. Με την ευκολία του online sharing η φωτογραφία σου μπορεί να ταξιδέψει ΠΑΝΤΟΥ.
Κι αυτό είναι τέλειο.
Αν είναι τέλεια.
Αλλιώς καλύτερα να μην ανέβει.
- Εστιασμένη φωτογραφία. Όχι θολή, όχι κουνημένη. Ακούμπα τους αγκώνες σου στο τραπέζι (το ιδιο και η πελάτισσά σου) ή χρησιμοποίησε τρίποδο.
- Καθαρό φόντο (λευκό χαρτί χωρίς υφή) Δε θέλεις να αποσπάται το μάτι του θεατή από τασάκια, κοσμήματα, πετσέτες, υφάσματα κλπ. Μόνο νύχια.
- Ομοιόμορφος φωτισμός (Φυσικό φως) Αν υπάρχει δυνατοτητα φυσικού φωτός είναι όλα καλύτερα
- Όχι φλας, όχι απευθείας ήλιος.
Χωρίς αντανακλάσεις και γυαλάδες.
- Οχι υπερβολικό λάδι στα επωνύχια. Βάλε λαδάκι στα επωνύχια, άπλωσε το με ελαφρυ μασαζ, κανε μασαζ με κρέμα στα χέρια της πελάτισσας σου, όμως μετά από αυτά παρε ένα καθαρο και στεγνό χαρτάκι κυτταρίνης και σκούπισε το νύχι. Μόλις ακούσεις το χαρακτηριστικό τρίξιμο από την τριβή, τα νύχια ειναι photo ready.
- Όχι τραυματισμοί Είναι οκ να χρησιμοποιείς κάποια εφαρμογή φωτοσοπ για να διορθώσεις κάποιο ατύχημα αλλά είναι πολύ πιο κουλ να προσέχεις ώστε να μην το προκαλείς καν.
-Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: βάλε διακριτικά την υπογραφή σου και μην ανεβάζεις τίποτα χωρίς αυτήν. Θα ενοχληθεις πολυ αν τη δεις ανεβασμένη με τον ισχυρισμό οτι είναι εργο αλλου και δε θα μπορεις να κάνεις τίποτα γι' αυτό.
-Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι επαγγελματίας και ως τέτοιος ακολουθείς κι άλλους συναδέλφους που εκτιμάς, κι όταν αναδημιουργείς έργα τους να πιστώνεις το όνομά τους. Αν είναι κι εκείνοι, χαίρονται κολακεύονται και εσύ εχεις ένα εγκωμιαστικό σχόλιο από το ίνδαλμά σου. Win-win κατάσταση δηλαδή. Είναι προς τιμήν σου να εκδηλώνεις θαυμασμό και όχι φθόνο: ο κόσμος έχει χώρο για όλους.
Άν τα χέρια που φωτογραφίζεις εχουν ένα χαρακτηριστικό που τραβάει την προσοχή (ένα δάχτυλο λιγότερο/ψωρίαση σε έξαρση/ένα σημάδι από τη γέννηση) απόκρυψέ το (μή το συμπεριλάβεις στο κάδρο σου) ή ανάδειξέ το (γραψτε γι αυτό).
Το ενδιαφέρον της φωτογραφίας είναι πάντα τα νύχια, αυτό όμως δε θα πρέπει να σε εμποδίζει να περάσεις κάποιο μήνυμα.
 
Κείμενο: Μαριάνθη Τσιτσοπούλου