Γιατί έχουμε νύχια;

02.05.18
Γιατί έχουμε νύχια;

 

 

 

Η Απαρχή της Δημιουργίας

Είναι τα νύχια του ανθρώπου η εξέλιξη των νυχιών των άγριων αρπακτικών;

 

Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα , όμως τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως από τότε που αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε εργαλεία τα νύχια μας λέπτυναν και έγιναν πιο πλατιά, στη μορφή δηλαδή που τα ξέρουμε σήμερα. Και έχει νόημα: γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς νύχια για να σκάψει όταν πλέον υπάρχει ο διπλός πέλεκυς;

 

Τα Νύχια είναι Τέλεια Για Συγκεκριμένες Δουλειές

Μπορεί να μη χρειαζόμαστε τα νύχια για ζητήματα επιβίωσης όπως ένα αρπακτικό, αλλά η ύπαρξή τους διευκολύνει ιδιαιτέρως εργασίες όπως το ξύσιμο , η διαλογή σπόρων, το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών ή την διαδικασίες καθαριότητας όπως το λούσιμο και η επιμέρους υγιεινή.

 Έμπνευση Για Σχεδιασμό Όπλων

Ο Homo sapiens είχε στη διάθεσή του πέτρες και ξύλα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά άοπλος ήταν ανυπεράσπιστος, στην περίπτωση που θα έπρεπε να αμυνθεί με γυμνά χέρια έπρεπε να έχει κάποιου είδους αιχμηρή προέκταση: τα νύχια εξυπηρετούσαν αυτό το σκοπό.

Τα Νύχια Στα Πόδια προσφέρουν Στήριξη

Οι μελετητές της εξέλιξης των ειδών δε δείχνουν να συγκλίνουν σε απόψεις που να απαντούν σε αυτό το ερώτημα, όμως το γεγονός ότι τα νύχια των ποδιών προσφέρουν στήριξη και σωστό βάδισμα είναι αναμφισβήτητο.

 

Προστατεύουν Τα Ακροδάχτυλά Μας

Η βασική δουλειά των νυχιών είναι η προστασία των δακτύλων μας. Τα νύχια είναι έκριμμα και δεν έχουν νεύρα , πράγμα πολύ βολικό όταν λειτουργούν ως ασπίδα σε χτυπήματα ή γενική φθορά, μιας και είναι διαρκώς εκτεθειμένα στο περιβάλλον μας. Πόσοι σπασμένοι αντίχειρες θα υπήρχαν αν το σφυρί χτύπαγε ένα γυμνό δάχτυλο χωρίς κέλυφος στην άκρη;  Αρκεί να σκεφτούμε την άβολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι με πολύ εύθραυστα νύχια για να καταλάβουμε τη χρησιμότητά τους.

Κατά το ίδιο τρόπο είναι φτιαγμένες κα οι οπλές των αλόγων, πράγμα που μας επιτρέπει να τα πεταλώνουμε χωρίς να πονάνε. Ότι δηλαδή κάνουμε και τα ευαίσθητα νύχια με τα προϊόντα χτισίματος.

 

 Παράθυρα Στην Ένδειξη Σωματικής Υγείας (ή μη)

Οι γιατροί (και όχι μόνο) μπορούν να προσδιορίσουν συγκεκριμένες συνθήκες υγείας εξετάζοντας με γυμνό μάτι τα νύχια κάποιου.

Οι γραμμές Μπο (Beau’s Lines) για παράδειγμα

είναι οριζόντια ή εγκάρσια επιμήκη βαθουλώματα που σχετίζονται με πλήθος νόσων και καταστάσεων υγείας, όπως η κακή διατροφή, καρδιαγγειακές νόσοι , πνευμονία , διαβήτης και άλλα. Τα φάρμακα των χημειοθεραπειών και τραύματα που σχετίζονται με κοπή τένοντα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη δημιουργία των εν λόγω γραμμών.

Στην παραμόρφωση των νυχιών σε πιο πλατιά και σφαιρική όψη (clubbing)

θεωρούνται υπαίτιοι παράγοντες όπως ασθένειες των πνευμόνων και της καρδιακές δυσλειτουργίες.

 

Μαρτυρούν Τη Γενική Υγεία του Ανθρώπου

Τα νύχια σε χέρια και πόδια δείχνουν εκτός από την παρουσία συγκεκριμένων νόσων τη γενική κατάσταση του ατόμου, για παράδειγμα, αδύναμα και εύθραυστα νύχια μπορεί να σημαίνουν την έλλειψη βιταμινών, συγκεκριμένα η έλλειψη Β12 προκαλεί καφέ-γκρι χρώση. Ροζ ή κόκκινα νύχια που δεν προέρχονται από υπολείμματα βαφής, είναι ένδειξη κακής διατροφής και υποσιτισμού- ειρωνικό αφού όταν πρόκειται για τεχνητό χρώμα οι θερμές αποχρώσεις προσδίδουν υγεία και θηλυκότητα και είναι πρώτες σε ζήτηση.

 Ανωμαλίες στην επιφάνεια των νυχιών των ποδιών είναι ένδειξη πιθανής δυσκοιλιότητας.  Νύχια με μικρές τρύπες στην επιφάνειάτους είναι η κλινική εικόμα των ανθρώπων με ψωρίαση

Ένα αυτοάνοσο νόσημα και όχι μεταδοτικό για το οποίο ωστόσο η θεραλεία βρισκεται ακόμη υπο έρευνα.

Τέλος,είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως στα νύχια φαίνεται η σωστή οξυγόνωση του οργανισμού σε συνθήκη νάρκωσης κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Σημαντική σημείωση: θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα εργαλεία και τις λίμες και να αφήνουμε τις διαγνώσεις αυστηρά για τους ειδικούς γιατρούς.

Κείμενο: Μαριάνθη Τσιτσοπούλου