Η μόδα είσαι εσύ

26.05.17
Η μόδα είσαι εσύ

Η μόδα είσαι εσύ

"-Τι είναι φέτος την άνοιξη στη μόδα;
-Τα παστελ
-Α δε μ´ αρεσει το κιτρινο. 
Πορτοκαλί δε θα τα έβαφα ποτε. Πράσινο; έλεος!"

Αν αναγνωρίζεις εαυτόν (ή οικείο πρόσωπο) στον παραπάνω διάλογο, συνέχισε να διαβάζεις. 
Αν όχι, συνέχισε να διαβάζεις γιατί πρόκειται να ερθεις αντιμέτωπη με τετοια κατάσταση: η πελάτισσα θέλει να είναι μοντέρνα και να ακολουθεί τη μόδα για να γκρινιάξει αμέσως μετά οτι αυτό που επιθυμεί να ακολουθήσει δεν της αρέσει/δεν την εκφράζει/το αποδοκιμάζει/(νομίζει οτι) δε μπορεί να το υποστηρίξει.
Τι σημαίνει "είναι στη μόδα" για σένα ως επαγγελματία; Προσαρμόζεις την υπαρξή σου σε ό,τι προτζεκτ παρουσίασε ο τάδε σχεδιαστής ή επιλέγεις με αυτογνωσία κριτική σκέψη και τόλμη τις επιλογές που ανθίζουν κάθε σεζόν; 
Δε χρειάζεται να διαλέξεις. Χρειάζεται απλά μα ξερεις ποιά είσαι. Δεν είσαι προϊόν , είσαι μέντορας. Είσαι εκείνη που μπορεί να παρουσιάσει το νέο με τρόπο που προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε πελάτισσας. 
"Οκ, θα παραγγείλω το ροζ και το κιτρινο το απαλό, μουσταρδί ή πρασινα δε θα τα ζητήσει καμμία". 
Ο θεός της δημιουργικότητας γνέφει "όχι" με σφιγμένα χείλη κάθε φορά που κάνει ένας καλλιτέχνης τέτοιες σκέψεις.
"Τι μπορώ να κάνω;"
Ξεχώρισε από το σωρό. Πάρε ένα χρώμα που σου αρεσει αλλά θεωρείς αουτσάιντερ και κάνε κάτι ομορφο και κομψό στα δικά σου νύχια. 
Σιγουρα είναι μάλλον απίθανο να σου ζητήσουν πράσινα νύχια που θα μείνουν τρεις εβδομάδες, αλλάυπάρχουν πράσινα και πράσινα. Αυτά
Αλλά και αυτά 
Κιτρινα; 
Φυσικά. Αυτά Εδώ 
Ή αυτά εδώ 
Ή αυτά εδώ 
Ή ας πούμε αυτά 
Είναι δηλαδή στο χέρι σου να προτείνεις στον ανθρωπο που σε εχει εμπιστευτεί για κάτι τόσο σημα τικό όπως τα χερια του, έναν τρόπο να βάλει το αντισυμβατικό στη ζωή του. Αν η πελάτισσά σου έχει στιλέτα, μάλλον το dancer from Rio δεν είναι η κατάλληλη πρόταση, το απο πάνω λουκ όμως, περιλαμβάνει δύο διαφορετικά κίτρινα κι ένα πρασινο και είναι πολυ πιο φορέσιμο. 
Και μην ξεχνάς αγαπημένη τεχνίτρια:
Το θέμα δεν είναι τι ζητάνε οι πελάτισσες, το θέμα είναι τι προτείνεις εσύ.

Κείμενο Μαριάνθη Τσιτσοπούλου